Beschrijving: Al bijna een jaar is Nederland in de ban van het coronavirus. In het begin van 2020 had niemand kunnen vermoeden in wat voor een ongekende situatie we later dat jaar zouden belanden en waar we nu nog steeds inzitten. Sterker nog, vermoedelijk is de huidige situatie – met vele rellen en een avondklok – zelfs de heftigste en ongebruikelijkste tot nu toe. In praatprogramma’s, kranten en in de Tweede Kamer geeft het coronadebat dan ook al maandenlang de toon aan.
Op 8 februari van 19:00 uur tot 21:00 uur zullen wij, als studenten onderling, eveneens met elkaar in gesprek gaan. De thematiek zal echter in belangrijke mate van een andere aard zijn dan de onderwerpen die op televisie en in de krant voorbij komen, omdat dit een rechtsfilosofisch coronadebat wordt. We gaan het niet zozeer hebben over het nut van een bepaalde concrete maatregel, als wel over de fundamentele rechts- en politiek-filosofische thema’s die met corona verbonden zijn.
Een vraag die bijvoorbeeld op kan komen bij het werpen van vluchtige blik op de huidige coronamaatregelen is die naar de rechtsstatelijkheid van het overheidsbeleid. Wordt het recht op leven nog op een proportionele wijze afgewogen tegen onze andere grondrechten, die eveneens belangrijk zijn? Of bewijst de overheid ons juist een enorme dienst door krachtdadig het voortouw te nemen in de strijd tegen het virus, en valt een maatregel als de avondklok daarom juist te prijzen? De filosofische vraag of er wellicht diepere culturele problemen “achter” de corona-situatie zitten zal eveneens ter sprake komen.